Smażone pieczarki to doskonały dodatek do obiadu. Klasycznie podaje się je w sosie śmietanowym. Na diecie bezmlecznej można je przyrządzić z dodatkiem mleka owsianego. Doskonale zastępuje ono śmietanę. Do tego mleko owsiane naturalnie zagęszcza się podczas podgrzewania sprawiając, że sos ma doskonałą konsystencję. Dzięki dodatkowi płatków drożdżowych sos nabiera lekko „serowego” posmaku.
Pieczarki przygotowane według tego przepisu możecie podać po prostu do ziemniaków, albo jako dodatek do obiadu.
- 250 g pieczarek (+ olej do podsmażenia)
- 1,5 szklanki mleka owsianego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je na patelni z odrobiną oleju, aż nie puszczą soku. Na patelnię wlewamy mleko owsiane (koniecznie niesłodzone) i wsypujemy przyprawy. Całość zagotowujemy i mieszamy dokładnie aż sos nie zgęstnieje. Gotowe!