czwartek, 21 lutego 2019

Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidorowym


Aromatyczna, pachnąca pomidorami zapiekana brukselka w połączeniu z mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu obiad.

Składniki:

450g brukselki
100g mozzarelli
sól
masło do wysmarowania formy

Pulpety:
480g mielonego mięsa z szynki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki natki z pietruszki
1 jajko
1 bułka kajzerka
sól
pieprz
vegeta
klarowane masło

Sos pomidorowy:
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki pikantnego ketchupu
30g masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać cebulę i czosnek starty na tarce o małych oczkach, jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Uformować pulpeciki wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle.

2. Sos pomidorowy:
Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać masło, ketchup, cukier i papryki. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem.

3. Brukselkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wyłożyć na przemian pulpeciki i brukselkę, zalać pomidorowym sosem, posypać pokruszoną mozzarellą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz