lutego 19, 2019

Jak upiec kaczkę w jabłkach i pomarańczach? Niezawodny przepis!



Dzisiaj wracam do Was z obiecanym przepisem na kaczkę. Przepis w postaci filmików możecie obejrzeć na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach. Postanowiłam spisać przepis aby nie zginął w czeluściach internetu. Kaczka jest idealnie mięciutka i rozpływa się w ustach. Kaczkę piekłam z dodatkiem świeżych ziół takich jak rozmaryn, dużą ilością jabłek i pomarańczy. 



NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY PIECZENIU KACZKI:

- najlepsza kaczka wychodzi pieczona w naczyniu żeliwnym

- kaczkę warto łączyć z owocami takimi jak pomarańcze czy jabłka

- pamiętaj dodać świeże zioła tj. rozmaryn czy tymianek

- aby dodać świeżości i lekkości dodaj imbir świeży, jak i marynowany, możesz dodać otartą skórkę z cytryny bądź pomarańczy

- użyj soli morskiej i gotowej mieszanki przypraw do kaczki

- użyj troszkę masła do pieczenia, nada ono super aromatu


SKŁADNIKI:

- 1 kaczka pekin
- 4 jabłka
- 2-3 pomarańcze
- 4-6 ząbków czosnku bio
- 3 łyżki imbiru marynowanego
- kilka plastrów imbiru świeżego
- 4 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 3 szalotki
- świeży lubczyk
- sól, przyprawa do kaczki
- 2 łyżki masła
- łyżka goździków 



Na dno naczynia, ułóż ćwiartki szalotki.
Do środka do kaczki włóż dwie ćwiartki pomarańczy, kilka plastrów imbiru, gałązkę rozmarynu i kilka gałązek lubczyku.
Dookoła kaczki w naczyniu ułóż pokrojone na ćwiartki jabłka, ćwiartki wyparzonego pomarańcza, gałązki rozmarynu, tymianku, czosnek. Całość oprósz przyprawą i goździkami, dodaj masło, otartą skórkę z pomarańcza. 

Całość pieczemy przez 2,5 do 3 godzin w temp. 180 stopni C.
2,5 godziny pod przykryciem, resztę czasu bez.

Charakterystyczny moment, to ten kiedy skórka na udku od kaczki odsłoni kość, oznacza to, że mięso kaczki jest już mięciutkie.
Zawsze nakłuwamy szpikulcem i sprawdzamy.

Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami, kaszą bądź pieczonymi warzywami!

Przepyszne! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI