X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Bogracz . Przepis krok po kroku

Nazwa Bogracz (węg. Bogracs) pochodzi od rodzaju kociołka, który służy do przygotowywania potraw na ognisku. W Polsce zaczęto tak nazywać węgierską zupę gulaszową. Wynika z tego, że to danie powinno być przygotowane na ognisku, ale jest to ciężkie do wykonania w codziennych domowych warunkach. Chyba, że chcecie zaryzykować przyjazd straży pożarnej 😉 Jeśli jednak planujecie ognisko a nie macie kociołka, służę pomocą KLIKNIJ TU. Zupa z pewnością trafi w Wasze kubki smakowe.

Bogracz

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości)
  • 2 łyżki smalcu 
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 łyżka papryki słodkiej suszonej
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • kwaśna śmietana do podania
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso pokrój w kostkę 2×2 cm. Następnie zrumień na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodaj wędzony boczek i cebulę pokrojoną w kostkę oraz utarty czosnek.

Krok 2:

Po około 5 minutach wsyp marchew i paprykę pokrojoną w kostkę. Chwilę całość podsmaż, następnie dodaj słodką paprykę, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz.

Krok 3:

Podsmaż wszystkie składniki przez minutę, następnie wlej wodę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Następni po około 10 minutach kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie dodaj krojone pomidory. Na koniec koncentrat pomidorowy.

Krok 4:

Gotuj do miękkości mięsa, około 60 minut zależy od rodzaju mięsa. Następnie gotuj jeszcze 10-15 minut. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj np. z posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.

Zaprasza też do mojego starszego tekstu o gotowaniu kociołkowym TUTAJ.

Bez wątpienia najlepszy sprawdzony przepis na Bogracz poleca się do przygotowania. W razie pytań lub np. wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie niezwłocznie odpowiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. po tak długim gotowaniu skórka z papryki będzie przylepiać się do podniebienia

  2. Witam,na ile porcji jest ten przepis?
    Potrzebuje gramaturę na 8-9 osób.

    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

  3. Biorę się za robotę. Jutro mam gości to zaskoczę ich 🙂
    Mam tylko wątpliwość..

    „… Krok 2:
    … następnie dodaj słodką paprykę, liść laurowy, ziele angielskie…”
    „… Krok 3:
    …Dodaj liść laurowy, ziele angielskie…”

    Kedy dodawać ten liść laurowy i ziele angielskie? Część w 2 a część w 3 kroku?

  4. Witam serdecznie. Chcę przygotować na około 35 osób. Jakie ilości składników powinnam użyć?
    ❤️

    • Myślę, że jeśli pomnożysz ilość składników razy 6 to wszyscy powinni odejść od stołu najedzeni 🙂

  5. Mięso wołowe wypuszcza dużo wody, a rozumiem, że kolejne składniki trzeba też podsmażyć, a tak się gotują raczej w tej wodzie. Czy to jest ok? Czy wylewać tą wodę z mięsa, albo podsmażyć składniki osobno?

  6. przeczytalam wszystkie super komentarze wiec nie pozostaje mi nic innego jak udać sie do kuchni i wyprobowac ten rewelacyjny przepis jak wieszkośc osob…. Pozdrawiam i oczywiscie dam znać czy to prawda, ze taki pyszny !!!

  7. Witam jak się cieszę że trafiłam na twój przepis robiłam pierwszy raz bogracz z twoim przepisem i wyszedł rewelka boziu coś smacznego

  8. Super i tyle .Coż powiedzieć na 100 % bede wprowadzał w swoje życie Pana przepisy na potrawy. Nie omieszkam na pewno sprobować czegoś innego! Dziękuje za super przepis!

  9. Wyszło super! Dodałam tylko podsmażoną kiełbasę 😉 przepis już zapisałam w notesiku 🙂 dziękuję, panie Jakubie, za świetny i nieprzekombinowany przepis.

  10. Przepis idealny nic nie trzeba dodawać od siebie! Zupka jest przepyszna! Idealna na każdy dzień. Za każdym razem jak gotuję twoje przepisy to wrzucam w moje relacje na fb. Zaczynają do mnie dzwonić znajomi że wpadną na obiadek 😉 Teraz gotuję rosół a w poniedziałek pomidorową na rosole. Pozdrawiam!!

  11. Wychodzi jak dla wojska. Około 4 litrów zupy. Przynajmniej tak jak ja to robię.
    Przepis lekko zmodyfikowałem bo po drugim razem dodałem małą cukinię i pokombinowałem z przyprawami. W tym wydaniu i zupa jest trochę bardziej zawiesista – choć to zależy ile się wleje wody.
    Nie mniej przepis jako baza wyjściowa jest bardzo dobry.

  12. Przepis jest rewelacyjny, prosty. My od pierwszego razu modyfikowalismy przepis – ale podstawa zachowana Dzięki!!

  13. Przepis jest świetny, robiliśmy pierwszy raz. Ziemniaki idealne, wcale się nie rozpadają. Mięso idealne Super przepis, polecam, warto czekać

  14. Będę gotować po raz drugi, naprawdę świetny przepis. Nie da się, aby nie wyszło 😉 Gwarantuję- nic się nie rozpada, drodzy komentujący. Jak robię coś z przepisów Kuroniów, to wiem, że na bank wyjdzie pysznie.

  15. Wychodzi na to, że papryka będzie się gotować prawie 2h, ziemniaki 1,5 h. Po tym czasie nic z tych warzyw nie zostanie 🙁

  16. Ziemniaki wrzucić i gotować ok 60 minut? Nie rozpadną przy tak długim gotowaniu?

  17. Przepis super. Bardzo łatwo wytlumaczone. Wyszedł pyszny bogracz… Jeszcze o północy mąż jadł dokładkę
    Robiłam kiedyś z innego przepisu, ale ten jest najlepszy. Pożyczam na zawsze ☺
    Dziękuję za pyszne danie.

Sprawdź również