środa, 20 lutego 2019

MINI PĄCZKI BANANOWE



  
Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 średnie jajko
  • ¼ szklani mleka
  • około 1½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu (dodałam dodatkowo)
  • szczypta soli


Wykonanie:
  • banany blędujemy na puree , następnie dodajemy jajko i mleko, mieszamy
  • do masy  bananowej dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, cynamonu oraz szczyptę soli, mieszamy aż uzyskamy gęstą i jednolitą masę ( gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy 1-2 łyżki mąki i ponownie mieszamy)
  • olej rozgrzewamy do około170ºC
  • ciasto najwygodniej nabierać za pomocą łyżki do lodów i wkładać do rozgrzanego oleju, smażymy na złoty kolor ,gotowe odkładamy na ręcznik papierowy aby odciekły z nadmiaru tłuszczu
  • przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.






Źródło: www.doradcasmaku.pl/przepis/383224/bananowe-pączki

3 komentarze:

  1. Kolejna inspiracja na tłusty czwartek! Hmm, masz może pomysł czym zastąpić tłuszcz do smażenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak klasyczne pączki, na smalcu :)

      Usuń