.

.

niedziela, 24 lutego 2019

Pyszne, leciutkie pączki na jogurcie-idealne na tłusty czwartek

Witam Kochani, 
Tłusty czwartek już za kilka dni. A wiadomo-jak tłusty czwartek to pączki. Dziś chcę Wam pokazać przepis na bardzo dobre pączki, które są niezwykle puszyste i leciutkie. 
Robi się je w zasadzie tak samo jak wszystkie pączki, ale ciasto zawiera jeden nietypowy składnik-jest nim jogurt naturalny.



Pączki z tego przepisu wychodzą baardzo leciutkie, mają obrączkę, szybko się smażą.
Bardzo polecam i zapraszam

SKŁADNIKI

*z podanych proporcji wychodzi około 25 pączków

CIASTO NA PĄCZKI

-4,5-5  szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania
-6 żółtek
-65g drożdży świeżych
-55g masła
-250ml mleka
-125g jogurtu naturalnego
-cukier waniliowy
-5 łyżek cukru
-pół łyżeczki soli
-3 łyżki spirytusu

DODATKOWO

-marmolada różana
-cukier puder
-olej do smażenia

Jajka, drożdże oraz jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki by były w temp pokojowej


Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, pół szklanki mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut.

Żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru na puch.

Po 15 minutach do zaczynu dodajemy jogurt, cukier waniliowy, sól,ubite żółtka, spirytus i wszystko mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło.



Ciasto trzeba wyrabiać dość długo, jeśli się bardzo klei podsypujemy troszkę mąką, ale nie za dużo bo wtedy pączki nie będą lekkie.

Gdy ciasto zacznie odchodzić od dna miski, wykładamy je na blat, podsypujemy odrobiną mąki, formujemy kulę i wsadzamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 60 minut do wyrośnięcia.


Po tym czasie formujemy pączki

Ja tym razem wałkowałam grubo ciasto i wykrawałam paczki kubkiem, nadziewałam je po usmażeniu.

Można też nadziać je przed smażeniem, formując je ręcznie.

Uformowane pączki odkładamy do napuszenia na około 40 minut.

Do garnka wlewamy olej, tak by pączki nie dotykały dna.

Grzejemy olej, gdy wrzucimy kawałek ciasta i wypłynie temp jest ok i można smażyć.

Dajemy na olej pączki, przykrywamy garnek pokrywką i smażymy chwilę,ściągamy pokrywkę i  odwracamy na drugą stronę. 
Ważne by olej nie był za gorący bo pączki będą się palić i będą ciemne. 

Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy, 
gdy ostygną nadziewamy marmoladą i posypujemy cukrem pudrem.




Te pączki są najlepsze gdy trochę przestygną.
Są niezwykle lekkie, puszyste, i długo zachowują świeżość.
Bardzo polecam :)



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Szklanka mąki to ok 160g, zatem tu potrzebujemy od 720g do 800g.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko