2019/02/18

Makaron z pieczarkami i grana padano

Makarony to moja wielka miłość. Kupuję tylko  te, które są najlepszej jakości. Zła jakość makaronu potrafi zepsuć smak całego dania. Dania makaronowe są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego tez tak często je przygotowuję. 

Tym razem zrobiłam szybkie penne z małymi pieczarkami, grana padano i świeżymi ziołami takimi jak bazylia i natka z pietruszki. Nie zabrakło oliwy z oliwek i czosnku. Pysznie i prosto!


Makaron z pieczarkami i grana padano

Makaron z pieczarkami i grana padano / 1 porcja


Składniki:
  • 100 g makaronu penne (rurki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garście malutkich pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
  • 3 łyżki startego na dużych oczkach grana padano lub parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Czosnek i cebulę obieramy.
  • Kroimy w kostkę.
  • Pieczarki dokładnie myjemy.
  • Osuszamy.
  • Pieczarki kroimy na plasterki.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy czosnek i cebulę.
  • Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy pieczarki.
  • Smażymy na małym ogniu 10 minut.
  • Do pieczarek oddajemy posiekane zioła.
  • Ugotowany makaron przekładamy do pieczarek.
  • Mieszamy starannie.
  • Gotowy makaron przekładamy do miski.
  • Posypujemy startym serem.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz