Kurczak w sosie serowym zapiekany pod ciastem francuskim

Drukuj
14.02.2019   Magda

Najmilej spędzam Walentynki w swoim własnym domu – jako, ze uwielbiam gotować, przygotowanie dla mnie walentynkowej kolacji to czysta przyjemność i też piękny wyraz uczuć. Miło jest podać coś pysznego, wyjątkowego i od serca, a jeśli jest jeszcze proste i szybkie to tym bardziej. Dlatego gorąco polecam takie zapiekanki – chrupiący wierzch z ciasta francuskiego kryjący serowy, kremowy środek z kurczakiem, brokułami i porem. Wspaniałe połączenie, piękne wykonanie i pyszny smak – czego chcieć więcej. Dużo miłości na Walentynki i przez cały rok!

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 średni filet z kurczaka
  • połowa brokuła
  • 10cm kawałek pora
  • 100g surowego boczku w plastrach
  • 200ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 200g kremowego serka
  • połowa arkusza ciasta francuskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko do posmarowania ciasta

 

Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Pora przekrawamy na pół, dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Boczek kroimy w drobną kostkę. Brokuła myjemy, rozdzielamy różyczki – duże kroimy na ćwiartki, małe na pół.

 

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i gdy się rozgrzeje, wrzucamy boczek. Smażymy boczek na chrupiąco, po czym ściągamy go z patelni zostawiając cały tłuszcz na patelni. Na pozostawiony na patelni tłuszcz wrzucamy kurczaka i smażymy, aż delikatnie się zrumieni. Następnie, wrzucamy do kurczaka pora i brokuły i smażymy jeszcze 2 minut, od czasu do czasu mieszając, aż por lekko zmięknie.

 

Na patelnie wlewamt bulion, zmiejszamy ogień na średni, przykrywamy i dusimy wszystko 5 minut.

 

W międzyczasie nagrzewamy pierkanik na 200*. Przygotowujemy krążki z ciasta francuskiego – wycinamy 4 krążki z ciasta przykładając foremki do pieczenia. Ze skrawków możemy wyciąć kształt serduczek, aby było jeszcze bardziej walentynkowo.

 

Po upływie 5 minut, ściągamy patelnię z ognia i dodajemy serek – wszystko dokładnie mieszamy do rozprowadzenia serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Farsz rozkładamy po równo do kokilek do zapiekania. Brzeg każdej z kokilki delikatnie smarujemy wodą – najlepiej jest umoczyć palec i przejechać po krawędzi, i przyklejamy ciasto, brzegi dociskając do foremki. Na środek układamy wycięte serduszko. W cieście, nożykiem, robimy 3 małe nacięcia, aby para mogła ulecieć. Wierzch każdej kokilki smarujemy rozkłóconym jajkiem.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Podajemy prosto z piekarnika.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.