Kurczak z mango i kolorową papryką

Drukuj
16.02.2019   Magda

Delikatne mięso kurczaka świetnie łączy się z owocowymi smakami oraz inspirowanym orientalną nutą sosem, dlatego tak często stosuje to zestawienie. Dodatkowo,est to zawsze świetny i bardzo szybki patent na obiad – ekspresowa obróbka termiczna w woku lub na patelni, sos który od razu się zagęszcza, proste dodatki. W tym zestawieniu wyróżnia się wyraziste i słodkie mango, a do tego kolorowe, różnorodne w smaku papryki – czerwona, żółta, pikantna chili i słodka w proszku. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400g filetów z kurczaka – użyłam polędwiczek
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • średnia czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • centymetrowy kawałek imbiru
  • połowa małej papryczki chili, bez pestek
  • płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 200ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w centymetrowe kawałki. Do kurczaka dodajemy słodką paprykę, odrobinę soli, pieprz oraz olej. Imbir obieramy, ścieramy na małych oczkach tarki i także dodajemy do kurczaka. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na chwilę do zamarynowania.

 

W tym czasie myjemy papryki, pozbawiamy ich gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w niezbyt cienkie pióra. Papryczkę chili drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Mango oprawiamy – okrawamy wzdłuż pestki, pozbawiamy skóry i kroimy w centymetrową kostkę. Okrawamy resztę owocu wkoło pestki i także kroimy. Pozostałości miąższu wkoło pestki obgryza w nagrodę kucharz 🙂

 

Przygotowujemy sos – do zimnego bulionu dodajemy sos sojowy, miód i ocet ryżowy – dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do rozpuszczenia.

 

Nagrzewamy dobrze patelnię lub wok. Gdy jest bardzo gorący, wrzucamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się lekko zrumieniać. Następnie, dodajemy na patelnię cebulę, czosnek oraz chili i smażymy jeszcze minutę, mieszając. Do tego dodajemy obie papryki i jeszcze wszystko razem smażymy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

 

Mieszamy sos, aby rozmieszać jeszcze raz mąkę ziemniaczaną, która osiadła na dno i wlewamy wszystko na patelnię cały czas mieszając – sos od razu się zagęści. Mieszamy minutę na ogniu. Na sam koniec dodajemy kawałki mango i mieszamy chwilę, aby pokryły się sosem. Ściągamy z ognia.

 

Potrawę podajemy od razu gorącą, najlepiej smakuje z puszystym ryżem jaśminowym.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.