Puszysty omlet z pomidorkami i papryką

Drukuj
17.02.2019   Magda

Taki omlet na śniadanie to powód aby w sobotni poranek wyskoczyć chwilę wcześniej z łóżka. Przygotowanie omletu, mimo krążących plotek, nie jest skomplikowane, może jedynie trzeba się trochę namachać trzepaczką. Dodatki można dodawać zgodnie z upodobaniami, a białka do omletu można dodać mrożone – tak, można mrozić białka, np. w woreczkach foliowych, szczelnie zamkniętych.  Ja najbardziej lubię omlet z warzywami ze sporą porcją ziół, w sezonie świeżych, a poza suszonych. Jeden z moich ulubionych jest lubczyk, w tym omlecie po prostu nieziemsko pachnie. Ale uwaga, ten afrodyzjak może sprawić, że po takim śniadaniu z powrotem wrócicie do łóżka 😉

Składniki (na 1 duży omlet):

  • 2 białka
  • 1 duże jajko
  • ćwiartka czerwonej papryki
  • gruby plaster czerwonej cebuli
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżek tartego parmezanu
  • łyżka oleju

 

Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, paprykę kroimy w paseczki, a następnie w drobną kostkę. Umyte pomidorki kroimy w plasterki. Do dużej miski wybijamy białka jaj, żółtko na razie zostawiamy osobno.

 

Na nieprzywierającą patelnie z pokrywką, wlewamy olej i gdy się rozgrzeje, wrzucamy na niego poszatkowaną cebulę, paprykę oraz lubczyk jeśli stosujemy i podsmażamy 5-7 minut. Następnie dodajemy pomidorki i smażymy jeszcze 3 minuty. W międzyczasie gdy warzywa się smażą, do białek dodajemy szczyptę soli i ręczną trzepaczką ubijamy je na sztywną pianę. Gdy białka są ubite, dodajemy żółtko i mieszamy do połączenia.

 

Podpieczone warzywa na patelni doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na nie pianę z jajek.  Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy przykrywką. Zostawiamy tak do wstępnego podpieczenia na 5 minuty. Po tym czasie, za pomocą szpatułki lub łyżki odwracamy po kawałku omlet, tak aby warzywa były na wierzchu. Delikatnie przyklepujemy, aby rozdzielone kawałki się połączyły, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy z wierzchu parmezanem, przykrywamy pokrywką i pieczemy jeszcze 5 minut.

 

Po tym czasie, ściągamy omlet z ognia i składamy – delikatnie podważamy jedną część omleta, przechylamy patelnie i szpatułką zawijamy omlet, tak aby podpieczony spód był na wierzchu. Zsuwamy omlet na talerz i od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.