Wytrawne muffinki z brokułem i Cheddarem

Drukuj
22.02.2019   Magda

To moje drugie podejście do wytrawnych muffinek i kolejne udane! Pyszne brokuły, a do tego wyrazisty, pikantny ser i czerwona cebula – połączenie bardzo udane. Takie wytrawne muffinki to świetna przystawka na imprezę, propozycja na śniadanie lub na lunch. Można je jeść jeszcze ciepłe, a najlepiej smakują gdy ponownie je podpieczemy w piekarniku z odrobiną sera na wierzchu – są wtedy obłędnie chrupiące!

Składniki (na 12 muffinek):

  • szklanka drobno siekanych różyczek brokułu
  • 1/2 szklanki startego sera Cheddar
  • 2 łyż drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 duża łyżka majonezu

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.

 

Do miski wybijamy jajko, dodajemy do niego olej, mleko, majonez oraz przyprawy – sól, pieprz, czosnek i paprykę, i wszystko dokładnie mieszamy rózgą, aż składniki się połączą. Następnie, do mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale krótko mieszamy.

 

Do gotowego ciasta dodajemy brokuły, cebulę oraz ser i delikatnie mieszamy.

 

Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.

 

Muffinki można podawać jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Można też je odgrzać – muffinki z wierzchu posypujemy odrobiną startego sera i wstawiamy do piekarnika na opcje grill 200° na około 5 minut.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.