Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Regionalne rogaliki z dżemem

Przed wami kolejny przepis na pyszne rogaliki. Tym razem pochodzący z Kujaw, a dokładnie z okolicy Chojnic. Jak już pewnie zauważyliście uwielbiam i cenię tradycyjne przepisy. Uważam, że świadczą o naszej kulturze i o przywiązaniu do ważnych dla nas wartości. Nie od dziś wiadomo, że domowe i zarazem klasyczne wypieki cieszą się waszym największym zainteresowaniem. 
Regionalne rogaliki z dżemem do przepis na wypiek bardzo klasyczny i smaczny. Jedyną zmianą jaką wprowadziłam do zastąpienie świeżych wiśni dżemem wiśniowym. Co ciekawe moje regionalne rogaliki z dżemem są doskonała bazą do powstania innych małych słodkości, jak na przykład kopert z nadzieniem itp. 
Każdy przepis na wypiek regionalny uważam za cenny i wartościowy oraz warty zapisania i zapamiętania. Polecam!
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
150 ml śmietany 18%
100 g masła
90 g cukru
3 żółtka
rozczyn
25 g świeżych drożdży
25 g mąki pszennej
25 ml śmietany 18%
25 g cukru
nadzienie
250 g  dżemu wiśniowego
dekoracja
cukier puder
Rozczyn: Drożdże mieszamy z cukrem i mąką. Dodajemy lekko podgrzaną śmietanę. Całość mieszamy. Powstały rozczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, ciepłą śmietanę oraz rozpuszczone masło. Na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na trzy części. Wałkujemy na wielkość okręgu. Kroimy na trójkąty. Układamy na każdym po łyżce dżemu. Zawijamy rulon. Pieczemy około 30 minut w 160 stopniach. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.
rogaliki, rogaliki z nadzieniem, rogaliki z dżemem
Smacznego!
Źródło: " Wielka księga z wypiekami", s. 54.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj