Siekane kotleciki rybne


Siekane kotleciki rybne

Delikatne, mięciutkie w środku oraz chrupiące z zewnątrz kotleciki z ryby i warzyw. Szybkie i w miarę proste w przygotowaniu oraz przepyszne w smaku. Do ich wykonania możemy użyć filetów z dowolnej ulubionej ryby – u mnie dorsz. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 300g filetu z ryby (u mnie dorsz)

1 jajko

2 łyżki posiekanej pietruszki

1/4 czerwonej papryki

pół niewielkiej cebuli (u mnie czerwona)

3 łyżki mleka

1 łyżka mąki

1 łyżka bułki tartej

sól, pieprz, ostra papryka mielona

olej do smażenia

 

 

 

*** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę ***

*** W miseczce łączymy jajko z mlekiem i mąką, dodajemy pokrojoną rybę, mieszamy ***

*** Dokładamy posiekaną natkę pietruszki oraz drobniutko pokrojoną czerwoną paprykę ***

*** Cebulę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do miseczki z pozostałymi składnikami ***

*** Dodajemy bułkę tartą, solimy, pieprzymy oraz doprawiamy szczyptą ostrej papryki mielonej. Dokładnie mieszamy ***

*** Masę wykładamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki i lekko spłaszczamy tworząc kotleciki ***

*** Smażymy z dwóch stron po kilka minut – do mocnego zrumienienia ***

*** Po zdjęciu z patelni kotleciki możemy ułożyć na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE