Smażona ,orientalna kostka ziemniaczana

Rate this post

Smażona , orientalna kostka ziemniaczana

Smażona , orientalna kostka ziemniaczana , to potrawa niebanalna . Całkowicie inny sposób na pospolitego ziemniaka . Moi chłopcy zachwycili się tym prostym daniem. Mimo że podejrzliwie zerkali na małe kostki z ziemniaków o żółtym odcieniu 😉  . Szybkie w wykonaniu , nie wymaga skomplikowanych składników , zakładzie smakiem na kolana 😉 Pyszne , proste ..czego więcej wymagać ..ziemniak zawsze rządzi 😉

Składniki :
  • 4-5 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 boczniaki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
  • 1/2 płaskiej łyżeczki curry – łagodnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki ,mielonych nasion czarnuszki
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól , chilli do smaku
  • klarowane masło do smażenia

Ziemniaki obieramy i kroimy w malutka kostkę o wielkości około 0,5 cm x 0,5 cm . Cebulę i boczniaki siekamy . Na klarowanym maśle rumienimy cebulę i boczniaki . Następnie dokładamy ziemniaki , kurkumę , czosnek, cukier,curry, czarnuszkę , sól i chilli do smaku . Smażymy do momentu aż zaczną się pięknie przyrumieniać  na złoty kolor . W momencie , kiedy zapach w kuchni zrobił się zniewalający , a ziemniaki miękkie i złociste , możemy przystąpić do serwowania 😉  Podajemy gorące , prosto z patelni . Takie ziemniaki , to doskonały dodatek do wszelakiego mięsa lub np. kalafiora po indyjsku .. 😉  Smacznego !


Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *