środa, 20 lutego 2019

Zupa krem z kapusty i pomidorów


Aksamitny krem na bazie kapusty i pomidorów. W przepisie użyliśmy przygotowanej latem passaty pomidorowej z pomidorów lima.












Składniki

  • 500 g kapusty białej
  • 2-3 ziemniaki
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • śmietana
  • cukier
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na dużym ogniu przez kwadrans, następnie zmniejszamy płomień, wlewamy passatę pomidorową, zagotowujemy, blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
      Podajemy ze śmietaną.


2 komentarze: