WANILIOWY BUDYŃ Z TAPIOKI Z PRZECIEREM Z MANGO

Deser, który i smakiem i wyglądem przypomina tradycyjny budyń. Gotowany na mleku waniliowym z dodatkiem aromatu waniliowego, przez co ma mega waniliowy posmak. 
Przyznam, że z tapioką miałam dziś do czynienia pierwszy raz i żałuję, że spróbowałam dopiero teraz. A co to takiego tapioka? Jest to produkt wyrabiany z egzotycznej rośliny maniok, występuje w postaci kulek, mąki lub płatków. Jest pożywna i lekkostrawna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna.
A wracając do budyniu... polecam, był to mój eksperyment i na pewno powrócę do tego przepisu nie raz :)




Składniki na 3 szklanki widoczne na zdjęciu:
* 400 ml mleka waniliowego
* 1 saszetka (90 g) tapioki nawodnionej (użyłam tapioki Koala)
* 3 łyżki aromatu waniliowego
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* szczypta soli
* 9 łyżek pulpy z mango (inaczej przecieru z mango)(użyłam Koala

Wykonanie:
Do garnka wlać mleko, aromat waniliowy, wsypać sól, cukier i cukier waniliowy, postawić na palniku grzewczym średnio nagrzanym i podgrzać mleko. Kiedy mleko zaczyna parować wsypać tapiokę i ciągle mieszać trzepaczką. Budyń dość szybko gęstnieje.
Gotowy budyń przelać do miseczek, szklanek. Na wierzch polać pulpę z mango.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)