Sałatka z brokułem
i jajkiem

Przepis na sałatkę z brokułem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki do sałatki:
8-10 listków sałaty masłowej
1 brokuł
4 jajka
200 g szynki
1 pęczek rzodkiewki
1 papryka (żółta lub czerwona)
dowolne kiełki do posypania ja użyłam kiełków rzodkiewki
Do dipu:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1-1.5 łyżeczki musztardy Dijon
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku

Składniki

  • Składniki do sałatki:

  • Do dipu:

Opis dania

Udostępnij

Jeśli znudziły Wam się klasyczne sałatki typu gyros, jarzynowa i z tuńczykiem, koniecznie przygotujcie tę kolorową sałatkę z brokułem i jajkiem! Jest to bardzo kolorowa, wręcz wiosenna sałatka, która smakiem zachwyci każdego, kto choć raz jej skosztuje. Naszym zdaniem sałatka brokułowa z jajkiem w takim wydaniu, jest jedną z najlepszych sałatek, jakich kiedykolwiek próbowaliśmy. 🙂 Jeśli więc szukacie ciekawej sałatki z brokułem na urodziny, imieniny czy parapetówkę lub inną imprezę, koniecznie przygotujcie tę kolorową sałatkę! Oprócz brokuła i jajka, w sałatce znajdziecie szynkę, paprykę, rzodkiewkę i sałatę, które polane są doskonałym dipem na bazie jogurtu naturalnego.

Ja swoją sałatkę ułożyłam w prostokątnym naczyniu, o wymiarach około 27×18 cm.

Przygotowanie

1
Gotowe

Brokuł umyć i podzielić na różyczki, zblanszować - w garnku zagotować wodę z 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki cukru. Do gotującej wody wrzucić brokuł, obficie skropić sokiem z cytryny, gotować przez około 4-5 minut. Po tym czasie brokuł wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej, umieszczając go na chwilę w naczyniu z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Brokuł po zblanszowaniu odsączyć na sitku.

2
Gotowe

Resztę warzyw dokładnie umyć, jajka ugotować na twardo.
Liście sałaty porwać na mniejsze części, rzodkiewki pokroić na ćwiartki, paprykę w kostkę.

Szynkę pokroić w kostkę, delikatnie podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (o ile posiadasz taką, która jest przeznaczona do smażenia - w przeciwnym razie możesz użyć masła lub zwykłego oleju).

3
Gotowe

Na dnie naczynia układać sałatę, później szynkę, rzodkiewkę, paprykę, wreszcie brokuł i pokrojone w ósemki ugotowane jajka.

4
Gotowe

Przygotowanie dipu:

Do miseczki przełożyć majonez, jogurt naturalny i musztardę, dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koper, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym dipem polać sałatkę, całość posypać kiełkami.

Inspiracja: Blog z apetytem

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Faworki z piwem przepis
poprzedni
Faworki z piwem (chrusty piwne)
Pęczotto z kurczakiem przepis
następny
Kaszotto z kurczakiem i jarmużem

Komentarze Ukryj komentarze

Naprawdę dobrze napisane. Wielu autorom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na opisywany temat, ale z przykrością stwierdzam, że tak nie jest. Stąd też moje ogromne zaskoczenie. Po prostu super. Koniecznie będę polecał to miejsce i regularnie wpadał by przejrzeć nowe artykuły.

Skomentuj