Liczba gości w ciągu ostatniego roku

UDZIEC Z INDYKA: najlepszy przepis na udziec z indyka duszony z warzywami

www.e-ksiazkakucharska.pl
Udziec z indyka wolno duszony na obiad.

Przepis na udziec z indyka duszony z warzywami w sosie własnym.


Pyszny i soczysty udziec z indyka bez kości, duszony z czosnkiem i cebulą w rosole. Udziec z indyka doprawiony musztardą miodową i curry w sosie własnym idealny na obiad dla całej rodziny. Mięso pozostałe z obiadu można wykorzystać do potrawki np. na bazie takiego sosu, lub jako dodatek do kanapek i sałatek.

Jak zrobić doskonały udziec z indyka na obiad.


Oto wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowane krok po kroku.



Udziec z indyka duszony z warzywami w musztardzie i curry.

Oto składniki i przyprawy na udziec z indyka :

  • 1 kg filetu z udźca indyka b/k
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 300 ml rosołu
  • masło
  • sól

Przepis na udziec z indyka - przygotowanie krok po kroku :


Krok 1.
  • udziec z indyka umyć, osuszyć i odkroić zbędny tłuszcz i błonki
  • cebulę i czosnek obrać, następnie posiekać
  • w miseczce wymieszać musztardę i curry w proszku
Krok 2.
  • udziec z indyka rozłożyć na desce, oprószyć z każdej strony solą (można także pieprzem mielonym i natrzeć mieszanką musztardy oraz curry. Na wierzchu położyć kilka kawałków schłodzonego masła, mięso zrolować i obwiązać np. bawełnianą nitką. Następnie obsmażyć udziec na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć do garnka.
Krok 3.
  • Na tej samej patelni podgrzać żółtą pastę curry, dodać cebulę i czosnek, wlać 1 łyżeczkę octu i odparować cały czas mieszając. Na koniec wlać bulion, zagotować całość i przelać do garnka z mięsem indyka. Garnek przykryć, dusić na wolnym ogniu przez  1,5-2 godziny. Od czasu do czasu obrócić mięso w garnku. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i pozostawić na ok. 15 minut (nie zdejmować pokrywki)
  • Gotowy udziec poporcjować i polewać sosem w którym się dusił. Sos można doprawić śmietanką 30% i przetrzeć przez sito. 
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kruchy i delikatny udziec z indyka.

4 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger