BEZGLUTENOWA TARTA CZEKOLADOWO-BANANOWA

Jak dobrze wiecie od jakiegoś czasu współpracuję z marką Schär, – producentem żywności bezglutenowej.

Produkty tej marki to nie tylko znane i bardzo lubiane mieszanki mąk do wypieków, ale też gotowe produkty.

W moje ręce ostatnio trafiły Ciasteczka Chocolate O’s Schär – kruche markizy z mlecznym nadzieniem, wyglądem i smakiem bardzo przypominające inne, znane czarne ciastka.

Smakują rewelacyjnie!

Są miękkie, ale zarazem kruche i delikatne.

Idealne do podjadania, kiedy macie ochotę na coś słodkiego!

Ja postanowiłam jednak przygotować ciasto z ich dodatkiem – posłużyły mi jako kruchy spód do pysznej czekoladowo-bananowej tarty, która zachwyciła całą moją rodzinę ( rodzinę, która kocha gluten! ).

Spróbujcie!

Tarta jest fantastyczna!

SKŁADNIKI:

( tortownica 24 cm )

SPÓD:

* Ciasteczka Chocolate O’s Schär – 1 op

* masło – 100 g

MASA CZEKOLADOWO-BANANOWA

* czekolada mleczna  i czekolada biała ( bezglutenowa ) – po 50 g

* puree bananowe ( ze świeżych bananów lub pulpa )  – 200 ml

* śmietana 36% – 250 ml

* żelatyna b.g – 3 łyżeczki

* mleko w proszku – 3 czubate łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Ciasteczka Chocolate O’s Schär miksujemy z miękkim masłem na piasek. Wylepiamy tortownicę.

MASA:

Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody.

Mleko w proszku rozcieramy z 1/4 szklanki śmietany.

Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko w proszku, mieszamy.

W kremie rozpuszczamy żelatynę. Dodajemy puree bananowe.

Całość przelewamy do misy miksera, dodajemy zimną śmietanę i ubijamy na puszystą masę.

Wylewamy na schłodzony spód.

Układamy ciasteczka, posypujemy czekoladą.

Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Ps. Pamiętajcie, żeby wybierając czekoladę zwracać uwagę na napisy – niektóre mogą zawierać gluten!

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress