mini ptysie z masą śmietanowo krówkową o smaku adwokata

3663

składniki na ptysie:
150 g mąki
60 g masła
4 jajka
250 ml wody

wykonanie:
W garnku zagotowujemy masło z wodą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie zestawiamy z ognia i dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto. Gdy jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka gęsta masa, przekładamy ciasto np. do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ptysie w odstępach gdyż ciasto podczas pieczenia podrosną. Pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C do zrumienienia a następnie zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 15 min. (Ja dla pewności, że się upieką dodatkowo pozostawiałam je jeszcze parę minut w wyłączonym piekarniku) Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, gdyż mogą opaść. Wyciągamy gdy będą twarde. Po upieczeniu wykładamy na kratkę. Wystudzone ptysie nadziewamy krem (delikatnie robimy dziurkę np. od góry, wciskamy krem przy pomocy strzykawki cukierniczej i maczamy w polewie czekoladowej.)

składniki na krem:
200 ml śmietany kremówki, schłodzonej
100 – 150 g masy krówkowej o smaku adwokata Helio, schłodzonej

wykonanie:
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy schłodzoną masę krówkową o smaku adwokata i miksujemy na gładki sztywny krem.

wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here