19 lutego 2019

Kasza gryczana z marchewką i groszkiem

Często zastępujemy ziemniaki do obiadu kaszą. A jak mam czas, to poza ugotowaniem kaszy próbuję coś z nią jeszcze "wymodzić". Polecam taką wersję.


Składniki:

200 g kaszy gryczanej
szklanka mrożonego groszku z marchewką
1 mała cebulka
sól, pieprz
woda / bulion / rosół
olej
ewentualnie tymianek

Sposób wykonania:

1. Cebulkę posiekać, zrumienić na oleju, po czym wsypać suchą kaszę. Smażyć ok 3-4 minutki, mieszając. Następnie dodać groszek i marchewkę i całość smażyć ok 2 minutki.
2. Do kaszy i warzyw wlać tyle wody / bulionu / rosołu, by płynu było ok 1 cm ponad kaszę. Jeśli używamy wody, należy kaszę posolić. Całość dusimy do momentu, aż kasza i warzywa będą miękkie. W razie konieczności uzupełniamy płyny. Ostatecznie płyn ma odparować.
3. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ewentualnie tymiankiem.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!