Przekąska z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą

Łatwa przekąska, szybka do przygotowania na imprezę lub gdy mamy niezapowiedzianych gości.






Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych,
150 g ser mozzarella tartego,
łyżka bazylii,
łyżka oregano,
szczypta soli morskiej i pieprzu,
jajko,
łyżka mleka

Przygotowanie:
Ciasto dzielimy na 15 części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając odstępy.
Pomidorki kroimy na 3-4 plasterki.
Na środek każdego kawałka ciasta wykładamy ser i po 3 plasterki pomidorków.
Posypujemy bazylią, oregano.
Jajko roztrzepujemy wraz z mlekiem. Smarujemy brzegi ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12-14 minut do zarumienienia się ciasta.
Przed podaniem posypujemy sola i pieprzem świeżo mielonym.


Komentarze

Prześlij komentarz