Kasza z warzywami i kurczakiem


Składniki:

1 szklanka (lub woreczek) kaszy (najlepiej gryczanej, ale można użyć swojej ulubionej)

cukinia
cebula
pieczarki (100 g)
papryka
seler naciowy (jeden kawałek)
pomidory (puszka)
czosnek (ząbek)

pierś z kurczaka
przyprawy:suszone oregano, bazylia, sól, pieprz, sos sojowy, papryka w proszku


1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy suszonym oregano, papryką, solą, pieprzem (lub gotową mieszanką przypraw do kurczaka) mieszamy i odstawiamy.

2. Gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy łyżkę sosu sojowego i mieszamy.

3. Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów i czosnku) siekamy i smażymy 3-4 minuty. Przyprawiamy.

4. Do warzyw dodajemy kurczaka i smażymy razem co chwilę mieszając. Po kilku minutach dodajemy czosnek i pomidory. Dodajemy ok. 100 ml wody. Mieszamy dusimy razem aż do miękkości kurczaka. 

5. Wyłączamy palnik, ale nie ściągamy patelni/garnka. Do warzyw i kurczaka dodajemy kaszę i razem wszystko mieszamy. Dodajemy pieprz czarny, paprykę w proszku i posypujemy bazylią. 


Mmm Pycha !!!

1 komentarz :

lanpan pisze...

Przepis wygląda na na prawdę ciekawy i warty wypróbowania. Akurat kupiłem niedawno bardzo dobrą i ekologiczną kasze w sklepie Swojska Piwniczka więc bede mógł ją własnie w tym przepisie wykorzystać. Wielkie dzięki za udostepnienie