niedziela, 17 lutego 2019

Sałatka z tortellini z sosem bazyliowym.

Sałatka z tortellini z sosem bazyliowym powstała zupełnie przypadkiem, ponieważ brakowało mi wegetariańskiego dania na imprezę. Okazała się hitem, zniknęła z półmiska jako pierwsza. Na następną imprezę zrobiłam jej podwójną porcję i znów nie zostało nic na talerzu. 
Ta sałatka weszła do kanonu dań imprezowych mojego domu ;)





Składniki:

  • 250 g świeżych tortellini z ricottą i szpinakiem
  • 3 łyżki nasion dyni
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • duża garść rukoli
  • listki z kilku gałązek bazylii


Sos bazyliowy:

  • pęczek bazylii lub bazylia z 1 doniczki
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • duża szczypta soli (najlepiej himalajskiej)
  • 1/3 szkl. oliwy z oliwek extra virgin
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżki wody (dodać ewentualnie jeśli sos jest za gęsty i słabo się miksuje)


Przygotowanie:

  • Tortellini ugotować al dente. Przelać zimną wodą, odcedzić, przełożyć do miski, wymieszać z łyżką oliwy (aby się nie sklejały) i pozostawić do wystudzenia.
  • Nasiona dyni podprażyć na patelni, aż lekko spęcznieją i zrumienią się.
  • Składniki sosu zmiksować za pomocą blendera na gładki sos.
  • Sos wymieszać z tortellini i podprażonymi nasionami dyni.
  • Gdy składniki sałatki będą już zimne dodać parmezan, liście bazylii oraz rukolę. 


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz