poniedziałek, 18 lutego 2019

Spiralne frytki z piekarnika

Chrupiące i zakręcone ziemniaki na patyku z rozmarynową solą.

SKŁADNIKI:

ziemniaki do pieczenia tej samej wielkości
oliwa
pół łyżeczki soli
kilka igiełek rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki myjemy i nabijamy na namoczony patyczek. Dobrze naostrzonym nożem kroimy spiralę obracając patyczek w ręku, delikatnie rozciągamy na patyczku. 

Sól i rozmaryn ucieramy w moździerzu. Nacieramy ziemniaki solą i oliwą. Pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut, potem w 190 ok 15 minut. 

10 komentarzy:

  1. Pomysłowe. Dzieciaki pewnie są zachwycone takimi frytkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śmiesznie wyglądają :D Takich nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio często widuję stragany, sprzedające takie ziemniaczki, ale jakoś nie wpadłem, żeby zrobić je w domu. Fajny pomysł! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. I jaka radość z jedzenia takich nietypowych frytek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Są piękne!
    Artystyczna kulinarna kreacja!

    OdpowiedzUsuń
  7. efektownie wyglądają :) kiedyś u sąsiadki widziałam takie "druciki" do wycinania sprężynek z ziemniaków one by tu ułatwiły zadanie

    OdpowiedzUsuń
  8. Niby zwykły ziemniak, a jak olśniewająco może wyglądać :)

    OdpowiedzUsuń