Bezglutenowa owsianka kakaowa

12 lutego 2019

U większości osób będących na diecie bezglutenowej owies jest zazwyczaj dobrze tolerowany. Jednak ta tolerancja dotyczy owsa "czystego",  czyli nie zanieczyszczonego podczas różnych etapów produkcji. W Polsce zwykły owies wykazuje wysoki poziom zanieczyszczenia glutenem, jednak w ostatnim czasie na naszym rynku coraz więcej pojawia się produktów na bazie tego zboża ze specjalnym oznaczeniem - wolny od glutenu. I jedną z takich marek jest Pięć Przemian, która to m.in. oferuje bezglutenowe płatki owsiane, na bazie których to przygotowałam poniższą, banalnie prostą owsiankę kakaową. 




Składniki:

Przygotowanie:
  1. Do rondelka przesyp płatki, dodaj kakao, wodę i mleko. Gotuj do uzyskania preferowanej konsystencji. 
  2. Podawaj z dodatkami. 

Wartości odżywcze bez dodatków:
energia: 287 kcal
białko: 7,5 g
tłuszcze: 5,5 g
węglowodany: 55 g
błonnik: 3,8 g

1 komentarz