Krem czekoladowy - przepyszny, wegański i bezglutenowy

19 lutego 2019

Tofu najlepiej smakuje mi w wersji na słodko, bo na słono wyszedł mi smaczny jedynie kilka razy 😢 Dlatego też jak mam tofu to zdecydowanie wolę zrobić z jego udziałem coś słodkiego. I tak też padło na krem czekoladowy. Kiedyś już robiłam podobny krem (przepis tutaj), który był równie pyszny, także zachęcam do sprawdzenia receptury. Ten z kolei jest mega kremowy, puszysty, mocno czekoladowy i słodziutki. Ma idealną konsystencję, która świetnie sprawdza się do smarowania placuszków, omletów, naleśników, pieczywa, niczym popularny krem orzechowo-kakaowy. Tak przygotowane tofu może posłużyć także jako deser lub dodatek do innych potraw, np. do owsianki czy jako nadzienie do muffinek. Polecam, jest przepyszny 😍




Składniki:

Przygotowanie:
  1. Tofu odsącz z nadmiaru wody.
  2. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
  3. Chłodź w lodówce przez kilka godzin, dzięki czemu krem stężeje i będzie gęstszy. 

Wartości odżywcze całego kremu (bez dodatków):
energia: 936 kcal
białko: 36 g
tłuszcze: 63 g
węglowodany: 60 g
błonnik: 4,5 g

1 komentarz