wtorek, 19 lutego 2019

Kotlety z cukinii, kurczaka i boczku

Te kotleciki nie wymagają zbyt wielu przypraw. Bogactwo smaków i aromat produktów sprawia, że danie jest smaczne i różnorodne. Polecam na rodzinny obiad!




1 mała cukinia
200 g fileta z kurczaka
50 g wędzonego boczku
1 cebula
5 różyczek kalafiora
1/3 żółtej papryki
2 jajka
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
Sól
Pieprz
Liść lubczyku



Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Różyczki dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki.  Filet z kurczaka oraz wędzony boczek siekamy bardzo drobno. Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę oraz żółtą paprykę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Do masy wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość zagniatamy na zwartą masę. Formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz