środa, 20 lutego 2019

PROJEKT ŚNIADANIE: Çilbir, czyli jajka po turecku

Jajka, jogurt, masło...starzy, dobrzy znajomi będący podstawą wielu dań, a śniadań w szczególności.
Jednak, czy próbowaliście je kiedyś połączyć w jedno danie?
Nie chodzi mi tu o żadne omlety, czy francuskie tosty, gdzie trzeba wszystko ze sobą wymieszać ale o połączenie tych składników w całość, jako odrębne elementy dania.
Cilbir, czyli jajka po turecku to pozycja, która właśnie w taki sposób łączy ze sobą jajko, jogurt i masło.
Każdy z tych trzech bohaterów odgrywa w tym przepysznym śniadaniu kluczową rolę! :)
Kremowa chmurka z jogurtu doprawionego czosnkiem i solą, a na niej mięciutkie, delikatne jajka w koszulce wypełnione płynną dobrocią w postaci żółtka.
Całość oblana maślanym sosem chili, który wprowadza małe zamieszanie na podniebieniu i wreszcie świeży koperek, którego zapach jak nic innego przypomina mi ciepłe, wiosenne dni.
Aby wprowadzić trochę różnorodności w teksturze, polecam ogromnie podać jajka po turecku z chrupkimi grzankami lub kromką świeżego pieczywa.
Absolutnie przepyszna rzecz i jedno z lepszych śniadań na świecie :)







































Cilbir - jajka po turecku
na 1 porcję
Potrzebujesz:
  • 150g jogurtu naturalnego (greckiego) w temperaturze pokojowej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżki świeżego koperku
  • świeży chleb/ grzanki do podania
Sposób przyrządzenia:
1. W miseczce umieść jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie wymieszaj i dopraw solą do smaku (całość można delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej).
2. Na patelni rozpuść masło i podgrzewaj do momentu aż lekko zbrązowieje, następnie dolej oliwy i zdejmij z ognia.
3. Do gorącego masła wsyp płatki chili, wymieszaj i odstaw.
4. Posiekaj koperek.
5. Jajka ugotuj w koszulkach.
6. Do miski wyłóż czosnkowy jogurt, ułóż na nim jajka w koszulce i polej gorącym masłem chili.
7. Posyp całość siekanym koperkiem i podawaj z grzankami lub świeżym chlebem.

Smacznego!







































Cilbir - Turkish eggs
for 1 serving
Ingredients:
  • 150g of natural (Greek) yogurt at room temperature
  • 1/2 clove of garlic
  • salt to taste
  • 1/2 tablespoon of butter
  • 1 tablespoon of olive oil
  • 1 teaspoon of chili flakes
  • 2 eggs
  • 1/2 tablespoon of fresh dill
  • fresh bread / toasts to be served
Method:
1. Place yoghurt in the bowl with mashed garlic - mix thoroughly and season with salt to taste (all can be gently heated in a water bath).
2. Melt butter in a frying pan and heat until lightly browned, then add olive oil and remove from heat.
3. Put chili flakes into the hot butter, mix and set aside.
4. Chop the dill.
5. Cook the poached eggs.
6. Put the garlic yogurt in a bowl, place poached eggson it and pour over hot chili butter.
7. Sprinkle with chopped dill and serve with toasts or fresh bread.

Enjoy!


22 komentarze:

  1. Poraz kolejny jestem zaskoczona przepisem �� bardzo tu u Ciebie smacznie �� coś "podkradne" ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, bardzo mi miło :) częstuj się czym chcesz :)

      Usuń
  2. Jutro robię szakszuke ale w piątek albo w sobotę na pewno poczęstuje rodzinkę jajkami po turecku ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam! to naprawdę niezwykłe i pyszne połączenie! :D

      Usuń
  3. o mój boszszsz, ależ to wygląda jak kulinarna rozpusta 😍😍😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie to jest to! :D rozpusta na śniadanie <3

      Usuń
  4. Pyszne 😀zjadłabym bez zastanowienia 💓

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne zdjęcia! A śniadanie zdecydowanie w moim klimacie! 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie dania!
    Czy to cilbir czy szakszuka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak zacząć dzień dobrym śniadaniem! :)

      Usuń
  7. extra! wreszcie cos innego! zdecydowanie w moj gust

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, w takim razie zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  8. O tak tak tak do mnie mów ;-) Biorę każdą porcję bez mrugnięcia okiem, zrobię zrobię !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale! To danie jest warte przyrządzenia! Pycha! :)

      Usuń
  9. ciekawe danie :) w apetycznym wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się obłędnie! Aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...