Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i suszonymi figami

3ciasto Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 250 g masła
  • 250 g mlecznej czekolady
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml mleka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g kakao
  • szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g masła orzechowego

W naczyniu rozpuszczamy masło, czekoladę, mleko i kawę rozpuszczalną – podgrzewamy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić.

W misce mieszamy suche składniki, dodajemy jajka, jogurt, olej oraz chłodną masę czekoladową – powoli i dokładnie mieszamy. Wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.

Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy do wystudzenia.

 Krem – składniki miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy.

Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą rozpuszczalną z odrobiną brandy lub whisky, smarujemy dżemem (ja używałam  marmolady z fig). wykładamy część masy (mniej więcej 1/3 trzeba zostawić na wierzchnią część ciasta). Przykrywamy drugą częścią ciasta, pokrywamy masą, a na boki przyklejamy pokrojone w cieniutkie plastry kawałki suszonych fig (jak na zdjęciach).

Na samą górę ścieramy przez bardzo drobne sitko kawę rozpuszczalną – po kilku minutach powinna utworzyć się piękna błyszcząca warstwa.

Smacznego!!!_DSF4421_DSF44221ciasto

2 responses to “Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i suszonymi figami

Dodaj komentarz