Ciasto czekoladowe:
- 250 g masła
- 250 g mlecznej czekolady
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 180 ml mleka
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 70 g kakao
- szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g masła orzechowego
W naczyniu rozpuszczamy masło, czekoladę, mleko i kawę rozpuszczalną – podgrzewamy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić.
W misce mieszamy suche składniki, dodajemy jajka, jogurt, olej oraz chłodną masę czekoladową – powoli i dokładnie mieszamy. Wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.
Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy do wystudzenia.
Krem – składniki miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą rozpuszczalną z odrobiną brandy lub whisky, smarujemy dżemem (ja używałam marmolady z fig). wykładamy część masy (mniej więcej 1/3 trzeba zostawić na wierzchnią część ciasta). Przykrywamy drugą częścią ciasta, pokrywamy masą, a na boki przyklejamy pokrojone w cieniutkie plastry kawałki suszonych fig (jak na zdjęciach).
Na samą górę ścieramy przez bardzo drobne sitko kawę rozpuszczalną – po kilku minutach powinna utworzyć się piękna błyszcząca warstwa.
Smacznego!!!
Wygląda wprost przepięknie 🙂
cudowne!!!!