Ciasto jogurtowe (przepis taki jak tutaj):
- 2 jajka
- szklanka cukru
- cukier wanilinowy
- szklanka kefiru lub maślanki
- ½ szklanki oleju np. ryżowego lub słonecznikowego
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę (cały czas ubijając) kefir, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blachy.
Tutaj ciasto rozłożyłam do trzech średniej wielkości foremek ceramicznych (porcja ciasta wystarcza na dużą blachę w standardowych wymiarach)
Na ciasto wykładamy owoce – w tym przypadku jagody i truskawki (użyłam mrożonych z tegorocznego sezonu).
Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 45-60 min (do tzw. „suchego patyczka”).
Mmm, cudowne 🙂
Szkoda, że już po sezonie…