Jogurtowe ciasto z jagodami i truskawkami

_DSF3784

Ciasto jogurtowe (przepis taki jak tutaj):

  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • szklanka kefiru lub maślanki
  • ½ szklanki oleju np. ryżowego lub słonecznikowego
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubijamy  jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę (cały czas ubijając) kefir,  olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blachy.

Tutaj ciasto rozłożyłam do trzech średniej wielkości foremek ceramicznych (porcja ciasta wystarcza na dużą blachę w standardowych wymiarach)

Na  ciasto wykładamy owoce – w tym przypadku jagody i truskawki (użyłam mrożonych z tegorocznego sezonu).

Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 45-60 min (do tzw. „suchego patyczka”).

_DSF3783

_DSF3782

_DSF3780

1 responses to “Jogurtowe ciasto z jagodami i truskawkami

Dodaj komentarz