czwartek, 14 lutego 2019

Frytki z piekarnika - moczone w wodzie wraz z dodatkiem cukru


Jeżeli dbacie o linię i staracie się nie jeść smażonych dań to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Frytki pieczone w piekarniku są miękkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz. Cały ich sekret tkwi w moczeniu ziemniaków w zimnej wodzie wraz z dodatkiem cukru. 



Składniki na 2 porcje:
4 duże ziemniaki
zimna woda 
1 łyżka zwykłego cukru
sól, słodka papryka
2 łyżki oleju 


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Frytki przesypać do miski. Zalać zimną wodą, co najmniej do wysokości pokrojonych ziemniaków. Wsypać cukier i wymieszać. Ziemniaki pozostawić w wodzie na co najmniej 30 minut. Następnie wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej, przełożyć je na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru wody. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie przesypać pokrojone ziemniaki i całość przyprawić solą oraz słodką papryką. Na sam koniec polać olejem. Przygotowane ziemniaki piec w 200°C (z termoobiegiem) przez około 20 minut lub w tradycyjnym piekarniku gazowym w 225°C  przez około 30-35 minut. W połowie czasu pieczenia, frytki przełożyć na drugą stronę. Gotowe frytki muszą się lekko zarumienić. Podawać z ulubionym dipem, np. czosnkowym. 



1 komentarz: