wtorek, 19 lutego 2019

Kotlety mielone z porem i koperkiem


Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na kotlety mielone, m.in. nadziane pieczarkami, boczniakamiżółtym serem, jajkiem z płynnym żółtkiem czy szpinakiem. Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów mielonych wraz z dodatkiem podduszonego pora i dużej ilości koperku. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. 


Składniki na 4 porcje:
0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki
1 jajko
1 por 
1/2 pęczka koperku
sól do smaku
pieprz z ostrą papryką do smaku
bułka tarta
olej do smażenia



Por obrać z zewnętrznych liści, umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć pora. Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać podduszonego pora, posiekany koperek i przyprawy (sól, pieprz z ostrą papryką). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli mięso klei się zbyt mocno do rąk to dodać kolejną łyżkę bułki tartej. Mięso mielone podzielić na 6-8 części. Uformować mięsne pulpety, które należy lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami.

Mięso przed wymieszaniem i panierowanie kotletów mielonych

Smażenie kotletów mielonych



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz