Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 12 lutego 2019

Warstwowa sałatka z kurczakiem i rzodkiewką

Lubię wszelkie sałatki. Nie pogardzą żadną, począwszy od zwykłej zielonej z odrobiną oliwy, a na ciężkich, z sosem majonezowym skończywszy. Nie ma znaczenia czy wymieszana w całości czy podana warstwowo. Najważniejsze, by była odpowiednio doprawiona. Sałatki w ogóle mają to do siebie, że co by człowiek nie połączył, to zawsze wyjdzie coś fajnego!
Dziś chciałam Wam pokazać jaką sałatkę zrobiłam już jakiś czas temu. Prosta, ze składników, które bez problemu zakupisz. Taką kropką nad i jest tu oczywiście ostrawa rzodkiewka, którą wcześniej, po starciu musicie solidnie odcisnąć.
Jeśli jeszcze jesteście w trakcie karnawałowych domówek i chcecie zrobić sałatkę inną niż wszystkie, to proszę bardzo! Nie zajmie Wam wiele czasu, a naje się nią dobrych kilka osób.


 
Składniki na jedną salaterkę:

350g fileta z kurczaka
300g szynki konserwowej
1 mała puszka kukurydzy
1 pęczek rzodkiewki
4 ogórki konserwowe
1 cebula czerwona
6 jajek ugotowanych na twardo
½ pęczka szczypiorku
Kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju

Sos:
1 mały słoik majonezu
½ szklanki pikantnego ketchupu
Opcjonalnie sól, pieprz
Dodatkowo:
2 łyżki oleju roślinnego
Przyprawa do gyrosa
Szczypta wędzonej papryki

Sposób przygotowania:

Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w odrobinie przyprawy do kurczaka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu kilka minut. Studzimy.
Na dno salaterki wsypujemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę konserwową, dajemy połowę kukurydzy, smarujemy sosem, posypujemy startą na średnich oczkach i porządnie odciśniętą na sitku rzodkiewką, przekładamy kurczaka, ponownie sos, pokrojone drobno ogórki, reszta kukurydzy, czerwona cebulka, sos i pokrojone jajka, które smarujemy resztą sosu. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i układamy przekrojone na pół pomidorki. Sałatkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, tak, by warstwy odpowiednio się z sobą przegryzły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.