KOMPOT Z JABŁEK I GRUSZEK z truskawkami
/
2
Pyszny kompot wieloowocowy. |
Prosty przepis na domowy kompot z jabłek i gruszek z truskawkami. Ten domowy kompot jest smaczny zarówno na ciepło jak i po wychłodzeniu. Do kompotu można dodać kawałek laski wanilii, goździki lub odrobinę imbiru - zadziała rozgrzewająco. Po wychłodzeniu można dodać plasterki cytryny i listki świeżej mięty - kompot będzie orzeźwiający.
Idealny, pyszny kompot do obiadu.
Domowy kompot z jabłek, gruszek i truskawek. |
Oto składniki na kompot z jabłek, gruszek i truskawek:
- 3 jabłka
- 2 gruszki 1 szklanka truskawek - świeżych lub mrożonych (poza sezonem)
- 2 litry wody stołowej
- 0,5-3/4 szklanki cukru
- sok z cytryny do smaku
Przepis na domowy kompot - przygotowanie krok po kroku:
Krok 1.
- Jabłka i gruszki obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne. Następnie owoce wrzucić do lekko zakwaszonej wody, aby nie ściemniały.
- Truskawki opłukać, usunąć szypułki.
Krok 2.
- W szerokim garnku zagotować wodę i wsypać cukier. Następnie do wrzącego syropu wrzucić owoce, jedną warstwą na powierzchni. W razie konieczności robić to partiami. Owoce obgotować, obracając je co jakiś czas w syropie. Na końcu do wrzącego syropu dodać truskawki i podgrzewać jeszcze chwilę. Można dodać sok z cytryny do smaku.
- Podgotowane owoce porcjować do kompotierek lub przełożyć do innego większego naczynia (najlepiej szklanego ). Gorący syrop przelać do owoców.
Smacznego :)
Pyszny, domowy kompot do obiadu. |
uwielbiam kompoty <3
OdpowiedzUsuńcudownie :)
Usuń