Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SPAGHETTI NAPOLI - klasyczny i prosty przepis


spaghetti napoli
Spaghetti Napoli.


Przepis na spaghetti Napoli.

Spaghetti Napoli, znane także jako Spaghetti alla Napoletana, to klasyczna włoska potrawa, która pochodzi z regionu Kampanii, a dokładniej z Neapolu. Jest to jedno z najprostszych i  najbardziej rozpoznawalnych dań włoskiej kuchni. Potrawa ta jest doceniana za swoją wyjątkową prostotę i intensywny smak.

Spaghetti Napoli - klasyczny przepis na sos pomidorowy do spaghetti.


Smaczny i prosty przepis na tradycyjne spaghetti Napoli, czyli makaron z aromatycznym sosem pomidorowym z czosnkiem, bazylią i oregano. Sos pomidorowy do spaghetti przygotowany został z pomidorów z puszki. W sezonie letnim najlepszy będzie sos ze świeżych pomidorów. To jest prosty i klasyczny przepis na spaghetti Napoli. Do potrawy można także dodać kulki mozzarelli, ser kozi, oliwki i świeże zioła.

Jak zrobić spaghetti napoli?


  • Makaron: podstawowym składnikiem Spaghetti Napoli jet długi makaron, zazwyczaj spaghetti, choć niekiedy można spotkać inne rodzaje makaronu, takie jak linguine lub fettucine. Makaron jest gotowany "al' dente", co oznacza, że jest ugotowany tak, aby zachować delikatną chrupkość.
  • Sos pomidorowy: sos pomidorowy stanowi serce tej potrawy. Wersja Napoli wykorzystuje zazwyczaj pomidory pelati (z puszki), które są rozdrobnione. do sosu dodaje się również czosnek, oliwę i suszone zioła, takie jak oregano i bazylię. Sos jest gotowany na wolnym ogniu, aż zgęstnieje i pomidory zmiękną. Czasami można dodać odrobinę cukru, aby złagodzić kwasowość pomidorów.
  • Zioła: świeża bazylia jest często używana jako dekoracja i dodatek do Spaghetti Napoli. Dodaje ona aromatu i świeżości do dania.
  • Parmezan lub inny ulubiony ser: niektórzy lubią posypać swoje Spaghetti Napoli startym parmezanem lub pecorino, co nadaje potrawie dodatkowej głębi smaku.


Oto składniki i przyprawy na spaghetti Napoli:

  • 300g makaronu spaghetti
  • 400g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia do dekoracji
  • starty ser np. parmezan do podania (opcjonalnie)


Przepis na spaghetti Napoli - przygotowanie krok po kroku :


Krok 1.
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Krok 2.
  • W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekany czosnek i smażyć przez chwilę, aż zacznie pięknie pachnieć.
  • Następnie dodać krojone pomidory z puszki. Można je dodatkowo rozgnieść w garnku przy użyciu drewnianej łyżki. Wsypać suszone zioła (oregano i bazylię), doprawić solą i pieprzem według własnych upodobań. Można dodać także odrobinę cukru, jeśli pomidory są kwaśne.
  • Sos gotujemy na średnim ogniu, aż zgęstnieje i pomidory zmiękną.
Krok 3.
  • Gdy sos jest gotowy, wrzucamy do niego ugotowane wcześniej spaghetti i mieszamy dokładnie, aby makaron się ładnie nasączył sosem. 
Podajemy spaghetti Napoli na talerzach, dekorując każdą porcję świeżą bazylią. Można także dodać odrobinę startego parmezanu lub sera pecorino, jeśli lubicie.

To danie jest doskonałe jako obiad lub kolacja, a także świetnie smakuje zarówno od razu po przygotowaniu, jak i na drugi dzień.

Miłego gotowania!

spaghetti napoli
Spaghetti Napoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger