Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą

Bardzo soczysty kawałek kurczaka, owinięty dojrzewającą szynką, aromatyczny, ziołowy, delikatny. Mięso jest soczyste, ponieważ nie jest przeciągnięte, odpowiedni czas w piekarniku oraz wcześniejsze marynowanie to u mnie podstawa. Naprawdę jest pyszna!

Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą

Propozycja podania

Mięso kroję w grubsze plastry, podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub kopytkami oraz surówką, dowolnymi sałatami i winegretem, warzywami z wody lub pieczonymi. Świetnie będzie pasowała także młoda kapusta, buraczki lub sos pieczarkowy ze śmietanką i świeżo skrojonym koprem. Polecam surówkę z marchewki oraz surówkę z pora, idealnie łączą się smakiem z białym mięsem.

Soczysta pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą

SKŁADNIKI:

  • 2 piersi z kurczaka (zagrodowego, ekologicznego)
  • przyprawy suszone: lubczyk, papryka ostra, oregano, vegeta natur, świeżo zmielony pieprz
  • olej do marynaty i smażenia
  • 6 plastrów szynki suszonej, np. serrano, parmeńskiej (po 3-4 plastry szynki na każdą pierś kurczaka, w zależności od wielkości mięsa)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi z kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram przyprawami, polewam olejem, mieszam, odkładam do lodówki na kilka godzin lub (lepiej!) całą noc.
  2. Następnego dnia mięso krótko przesmażam z obu stron na rozgrzanym oleju, krótko do uzyskania jasnego koloru. Zdejmuję z patelni na papierowy ręcznik, lekko studzę, owijam plastrami szynki.
  3. Piekarnik nagrzewam do 220 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
  4. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym. Wlewam po 2 łyżki wody i oleju (opcja).
  5. Piekę 20-25 minut. Wyjmuję, podaję od razu z dodatkami.

Zasmakuj Kuchni

2 odpowiedzi na “Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *