tort straciatella

12333

składniki na biszkopt kakaowy:
105 g mąki
150 g cukru
6 jajek
50 g kakao
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mieszamy szpatułką. Pod koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy ok. 30-40 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja z racji, że nie lubię przekrawać biszkoptów, dzielę składniki na trzy części i piekę osobno trzy blaty po ok. 20 min.)

składniki na krem:
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku)
60 g czekolady mlecznej, startej

wykonanie:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Przekładamy do mascarpone i ubijamy na gładki sztywny krem. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy szpatułką. krem dzielimy na trzy części.

dodatkowo:
powidło śliwkowe ok. 5-6 łyżek
ok. 150 ml mocnego naparu kawy, posłodzonego
ok. 50-70 g czekolady, startej

wykonanie tortu:
Na paterze układamy jeden blat, nasączamy go. Smarujemy powidłem śliwkowym i wykładamy ok. 1/3 cz. kremu. Układamy drugi blat, nasączamy go, smarujemy powidłem i wykładamy część kremu. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy. Boki smarujemy kremem i obsypujemy startą czekoladą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. (Ja krawędzie posypałam startą czekoladą, a środek złotymi cukrowymi perełkami. Do pozostałego kremu dodała trochę ubitej śmietany oraz kakao, zmiksowałam i wycisnęłam rozetki. Całość schładzamy w lodówce min. 3 godz. )

składniki na polewę:
60 g masła
1/2 łyżki żelatyny
1 i 1/2 kakao
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
2 i 1/2 łyżki śmietany, kwaśnej
1 łyżka wody

wykonanie:
Masło, kakao oraz cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do połączenia się składników.Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rozpuszczonych wcześniej składników, mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here