niedziela, 17 lutego 2019

Ciasto królewskie z jabłkami

Ciasto królewskie z jabłkami zobaczyłam w wykonaniu Ewy Wachowicz w jej programie kulinarnym. Już wtedy pomyślałam, że muszę je wykonać u siebie. Pomysł p. Wachowicz posłużył mi jedynie jako inspiracja. Wiedziałam, że muszę zwiększyć ilość jabłek, zmniejszyć ilość cukru (miód w blatach z ciasta czeskiego wystarczy w zupełności) i zrobić bardziej po królewsku, stąd intensywny w smaku lukier na bazie wody z kwiatów pomarańczy.




Składniki:



1,5 kg jabłek (masa przed obraniem)
600 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
350 g masła
jajko
żółtko
120 g płynnego miodu
2 łyżki śmietany
łyżka kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
galaretka pomarańczowa
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
ok. 250 ml cukru pudru


  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać je z mąką.
  2. Do mąki z masłem dodać jajko, żółtko, śmietanę i miód. Wyrobić na gładką masę.
  3. Podzielić ciasto na 3 równe części.
  4. Do jednej z nich dodać kawę rozpuszczalną. Wyrobić.
  5. Do drugiej dodać kakao. Wyrobić.
  6. Każdą z części ciasta rozwałkować w prostokąt o tych samych wymiarach dopasowanych do wielkości blachy (u mnie (33 x 20) cm).
  7. Blaty piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C. ok. 10 minut.
  8. Blaty odłożyć w bezpieczne miejsce, by ostygły i się nie pokruszyły.
  9. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a potem dusić ok. 10-15 minut w garnku o grubym dnie. Wyłączyć palnik i wsypać galaretkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
  10. Masę jabłkową podzielić na dwie równe części.
  11. Blaty przekładać pomarańczowymi jabłkami. Układać je bardzo delikatnie w wybranej kolejności.
  12. Wodę z kwiatów pomarańczy mieszać z przesianym cukrem pudrem dodawanym stopniowo. Cukru powinno być tyle, ile zabierze, czyli do uzyskania gęstej, ale wciąż płynnej konsystencji.
  13. Lukier wyłożyć na wierzch ciasta. Równo rozsmarować.





Karnawałowe słodkości


8 komentarzy:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.