poniedziałek, 11 lutego 2019

chrupiące placki ziemniaczane po mojemu



Składniki:


=1 kg ziemniaków 
=1szkl. ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
=1 czerwona cebula
=1 jajko
=2 łyżki oleju
=mięso z rosołu ,posiekane,lub inne ugotowane
=1/2 szklanki (około 8 dag) pszennej mąki
=sól do smaku
=świeżo zmielony czarny pieprz
= ser cheddar ,lub dowolny
=ketchup lub inny sos do wyboru
=oliwki
=ser mozzarella w kulkach
=pare pieczarek usmażonych
do smażenia:
olej


Wykonanie

Ziemniaki ugotowane i przeciśniete przełożyć do miski.
Surowe ,obrane i umyte  ziemniaki zetrzeć ( ja w blenderze). Umieścić na sitku i dokładnie odsączyć z nadmiaru soku.
W misce wymieszać ugotowane ziemniaki,tarte ziemniaki z jajkiem, solą , pieprzem i mąką. 
Patelnie z olejem rozgrzać,łyżką nakładać porcje masy i formować placki.
Smażyć po 2-3 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią. W trakcie smażenia uzupełniać olej na patelni. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Obrać i pokroić czerwona cebulkę w plasterki.
Placek na spód ,na to krążki cebulki ,pare oliwek ,mozzarelle w kulkach,na to następny placek z mięsem ,ser i całość zakryć plackiem ,posypać serem .Umieścić w piekarniku nagrzanego do200° C na 5-6 minuty, do stopienia sera .

1 komentarz:

777pepin777@gmail.com