środa, 13 lutego 2019

Babka czekoladowa na Walentynki



Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady o zawartości 43-60 % kakao
  • 150 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g mielonych migdałów
  • skórka pomarańczowa świeża, otarta z 1 pomarańczy
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 jaj L
  • 150 ml kawy espresso
  • opcjonalnie-bakalie



Jeśli zdecydujecie się zrobić babkę z bakaliami, to sparzcie je wrzątkiem, a suszone typu porzeczki, żurawina, wiśnie czy rodzynki, które tu bardzo dobrze pasują warto jeszcze namoczyć np. w świeżym soku z pomarańczy. Świetnie też sprawdzają się grubo posiekane orzechy, lekko przed dodaniem przypieczone na patelni, co wzmocni ich smak.




Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozdzielić na małe kawałki (zwykle nieodpakowaną uderzam mocno o blat kuchenny i sama się kruszy). Roztopić w kąpieli wodnej, mieszając żeby równomiernie się topiła. 
  2. Zaparzyć kawę espresso i odstawić do ostygnięcia. 
  3. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę. Dodać w trzech - czterech ratach letnią czekoladę za każdym razem mieszając mikserem tylko do połączenia składników.
  4. Następnie do tej masy dodawać po jednym żółtku za każdym razem mieszając. Do ukręconego kremu dodać w kilku ratach przestudzoną kawę za każdym razem mieszając tylko do połączenia składników
  5. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, migdały, proszek do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy i cynamon.
  6. Połączyć suchą masę składników i ukręconą z masłem delikatnie razem mieszając. Na koniec mieszania dodać ekstrakt z wanilii.
  7.  Ubić pianę z białek i wmieszać ją do masy przy pomocy trzepaczki rózgowej. 
  8. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej delikatnie kakao formy (wysypuję kakao, bo mąka jest widoczna po upieczeniu. Wystarczy łyżeczka na sitko i za jego pomocą można rozprowadzić proszek po wnętrzu foremki). 
  9. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 40-45 min. (do pieczenia bab używam grubych, metalowych form, które dość mocno nagrzewają się i przyspieszają nieco pieczenie, polecam zatem nieco ten czas wydłużyć przy zwykłych foremkach). Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem. Powinien po włożeniu w ciasto być suchy. Babkę można posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolną polewę.

przepis z akacjowego bloga Małgosi i Piotra.

10 komentarzy:

  1. Uroczy i smaczny prezent na walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kwintesencja czekoladowej rozpusty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna babka, cudnie udekorowana

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna babka czekoladowa. Cieszy nas bardzo, że skorzystałaś z naszego przepisu. Pozdrawiamy serdecznie i życzymy udanych Walentynek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis! Ależ musi być pyszna ta baba! Koniecznie zrobię, ale nie dziś, bo całą byśmy zjedli we dwoje ;) poczekam na wieczór gdy przyjdą goście ;)) trzeba się dzielić tym, co dobre, prawda? Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! ♥ Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczna babka.Na pewno skorzystam z przepisu.
    Dziękuję za odwiedziny na mym blogu.Podoba mi się u Ciebie.
    Będę zaglądać często. Lubię proste przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Babka wygląda tak , że ślinka cieknie. Miłych Walentynek Uleńko 🌹🌹💋❤

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...