wtorek, 12 lutego 2019

Zupa z krewetek i papai


Mamy tutaj wielbicieli krewetek? My ubóstwiamy, dlatego pozwoliliśmy sobie na takie połączenie.













Składniki


  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 4 liście kaffiru
  • 400 g krewetek w pancerzu
  • 1 papaja
  • 165 ml mleka kokosowego
  • 50 g ryżu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Jarzyny obieramy, zalewamy zimną wodą (1,2 litra), dodajemy krewetki, liście kaffiru, szczyptę soli i gotujemy na wolnym (od momentu zawrzenia), przez 40 min.
      Wywar przecedzamy dodajemy papaję, mleko kokosowe i gotujemy przez kwadrans.
      W tym czasie krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy „czarną nitkę”, kroimy na kawałki.
      Zupę blendujemy, dodajemy pokrojone krewetki i ryż. Gotujemy do jego miękkości.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz