Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą


Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą

Pomysł na smaczny, pożywny i rozgrzewający obiad. Treściwa zupa z białą fasolą, wędzonym boczkiem, kiełbasą i warzywami zasmakuje z pewnością każdemu, nawet dzieciom. Przygotowanie zupy należy jednak zacząć dzień wcześniej, gdyż fasola wymaga wcześniejszego namoczenia, dzięki czemu przyspiesza się jej gotowanie.

 

 

Składniki:

250g białej fasoli „Piękny Jaś”

200g wędzonego boczku

250g kiełbasy

1 marchewka

1 cebula

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

3-4 ziemniaki

3 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: 3 ziarna pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, 1 łyżka kminku, sól, słodka papryka mielona

 

 

*** Fasolę płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia – najlepiej na całą noc ***

*** Po tym czasie fasolę odcedzamy, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Zagotowujemy i dodajemy przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz po trochu soli, papryki i majeranku. Kminek wsypujemy do szklanki zalewamy 100ml gorącej wody, zaparzamy przez około 5 minut i sam wywar (bez ziarenek) wlewamy do zupy. Całość gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu ***

*** Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler. Gotujemy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną ***

*** Na patelni podsmażamy pokrojony w plasterki boczek z kiełbasą oraz cebulą ***

*** Podsmażoną wędlinę z cebulką przekładamy do zupy ***

*** Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

zupa

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE