czwartek, 14 lutego 2019

Kapuśniak z kapusty białej "Bogaty Li"

Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata".
Przerobiłam już z tej książki niejedną zupę i wszystkie są smakowite i bardzo pożywne.
Książka wydana została w 1984 roku.
Kapuśniak jest bardzo pożywny a różnorodność składników sprawia że jest bardzo smakowity.
Kapuśniak z białej kapusty.


Składniki:

  • 1500 ml wywaru z mięsa i warzyw
  • 700 g kapusty białej
  • 4 łyżki ryżu
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 - 2 łyżki mąki
  • 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 suszonych moreli + 2 łyżki wrzącej wody
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • pełna łyżeczkę curry w proszku


Przygotowanie zupy:

  • Kapustę pokroiłam w drobną kostkę, bez nerwów i głąba.
  • Cebulę pokroiłam w drobną kostkę.
  • Morele zalałam dwiema łyżkami wrzącej wody na 15 minut, obracając je co jakiś czas a potem zmiksowałam na papkę.
  • Kapustę włożyłam do garnka, zalałam wywarem i gotowałam 15 minut.
  • Potem dodałam ryż i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, dodałam cebulę i smażyłam aż się zeszkliła, dodałam mąkę i zrumieniłam ją.
  • Do zupy dodałam przecier z moreli, koncentrat pomidorowy oraz zasmażoną cebulę, gotowałam 5 minut, dodałam proszek curry, wymieszałam.
  • Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wsypałam posiekaną natkę pietruszki.


Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębskich "Zupy świata".
"Podróże małe i duże"
Kościół pw Świętej Trójcy w Chmielniku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger