focaccia

 

 

Foccacia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka z ciasta drożdżowego.

Dzisiejszą przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej a wzbogaciłam kukurydzą i suszonymi zeszłej wiosny listkami pokrzywy (możecie tuż użyć dowolnych, ulubionych ziół).

Focacica sprawdza się do robienia kanapek (kroimy ją w kawałki i przecinamy na pół jak na zdjęciu), pysznie smakują też po prostu odrywane ręcznie kawałki, moczone w oliwie czy dobrym oleju tłoczonym na zimno.

PRZEPIS NA PEŁNOZIARNISTĄ FOCACCIA Z KUKURYDZĄ

Składniki na pełnoziarnistą focaccia z kukurydzą:

200g mąki orkiszowej razowej typ 2000

300g maki orkiszowej chlebowej typ 1100

4 łyżki oliwy

1 łyżeczka cukru

5 dag świeżych drożdży

270 ml wody ciepłej

1,5 łyżeczki soli morskiej

1/2 szkl kukurydzy mrożonej lub konserwowej

1 łyżka suszonych listków pokrzywy lub innych ulubionych ziół

Jak zrobić pełnoziarnistą focaccia z kukurydzą:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąki, sól, mieszamy – dodajemy oliwę i wyrośnięty zaczyn oraz kukurydzę.

Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je, układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy ciasto oliwą robiąc w cieście palcami charakterystyczne dla focacci wgłębienia, oprószamy pokrzywą (ziołami) i solą..

Ciastu dajemy jeszcze chwilę podrosnąć i pieczemy 15-25 minut w 200st (w zależności od wielkości).

focaccia