niedziela, 10 lutego 2019

GULASZ CZERWONY WEGETARIAŃSKI




Och jak mi się marzył taki gulasz prawdziwy tylko oczywiście bez mięsa. Moja wersja vege jest wspaniała. Delikatny smak dzięki czerwonej soczewicy podsycony papryczką chilli. Wspaniały!!  Idealne dopełnienie do niedzielnego obiadu uwieńczyły kopytka i surówka z kapusty pekińskiej zaprawiana sosem balsamicznym. Będąc wegetarianką już pełną gębą doceniłam smak, wartości odżywcze soczewicy, gdzie wcześniej nawet się nią nie zainteresowałam. No ale już nie ma co pisać, czas na degustację. Smacznego ☺️☺️☺️☺️


Składniki: 


  • szklanka czerwonej soczewicy 
  • 3 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/ 3 małego selera 
  • 1 biała cebula
  • 1 por ( biała część) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 pomidory 
  • papryka czerwona 
  • olej do smażenia 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • opcjonalnie łyżka śmietany 
  • pół papryczki chili 
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
Sposób przyrządzenia:
  1. Marchewkę, pietruszkę, selera, obrać i pokroić w dużą kostkę. 
  2. Cebulę, por pokroić i poszatkować, zeszklić w rondlu. 
  3. Do rondla dodać składniki nr 1 plus papryka ,  ziele angielskie, listki laurowe, zalać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu wyparowania jej. 
  4. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, dodać do rondla z warzywami. 
  5. Ponownie podlać wodą dusić ok. 10 min, następnie dodać pomidory wcześniej sparzone obrane ze skóry oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić  czosnkiem, przyprawami, wymieszać, gotować jeszcze chwilę i jeść. Z kopytkami jak u mnie, z bułeczką czy innymi ulubionymi dodatkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz