Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Ryż z kurczakiem (a'la paella)


Kurczak z ryżem

Moja córka jest fanką programów typu: Jak to jest zrobione, Wiem co jem i wiem, co kupuję, Pani Gadżet, MasterChef, Człowiek kontra jedzenie.... I lubi zaskakiwać mnie ciekawostkami o składzie jogurtu, parówek, gum do żucia.

Naturalnie ta wiedza nie przeszkadza jej i lubi czasami zachomikować jakieś żelki w plecaku. Natomiast mnie uświadamiać lubi bardzo. I tak też było z myciem kurczaka: 
- Mamo, czy ty myjesz kurczaka zanim go usmażysz? 
- Oczywiście, zawsze to robię (a w głowie mam, że znam takich co i mięso mielone myją...) - odpowiadam.
Na to słyszę: więcej tego nie rób! 

Jeśli chcecie więcej informacji na ten temat, to można wpisać w wyszukiwarkę. Jest kilka artykułów na ten temat.

Ale wróćmy do obiadu. Ryż jemy rzadko, a w takiej postaci to już od święta. I błąd, to danie pyszne, sycące, prawie jednogarnkowe i do odgrzania na drugi dzień. Czyli takie jak lubię najbardziej. A że dawno nie było tutaj żadnego  obiadu, to zostawiam :)

Przepis pochodzi z magazynu GoodFood nr 2/2015.

Przepis pochodzi z magazynu goodfood  2/2015

Składniki:
  • 6 udek kurczaka,, ze skórą
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek oleju rzepakowego (3 do marynaty, 2 do smażenia)

  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g ryżu (najlepiej na paellę)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 2 szczypty szafranu lub 1 łyżeczka kurkumy
  • sok i skórka z 1 cytryny 
  • 3 marchewki 
  • 300 g mrożonego groszku
  • jarmuż
  • ew. posiekany koperek i pietruszka
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Udka kurczaka myjemy (czytaj wyżej!). W misce mieszamy 3 łyżki oleju z papryką, solą i pieprzem. Nacieramy tym osuszone udka kurczaka, a następnie obtaczamy w mące. 
  2. Pozostały olej rozgrzewamy na patelni (najlepiej dużej i głębokiej) i podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Kurczaka następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
  3. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. 
  4. Do cebulki dodajemy ryż, słodką paprykę, szafran lub kurkumę i startą skórkę z cytryny. Podsmażamy razem ok. 10 minut, a następnie zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10-15 minut. 
  5. Pod koniec dodajemy drobno posiekany jarmuż, marchewkę pokrojoną w kostkę i mrożony groszek (lub gotową mrożonkę marchewka z groszkiem) i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.  
  6. Dodajemy zioła i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  7. Dokładamy udka, zdejmujemy patelnię ryżem z palnika i przykrywamy na 5 minut, aby wszystko "przegryzło się" przed podaniem. 
  8. Smacznego!

Ryż z kurczakiem



4 komentarze:

  1. Bardzo smaczne danie :) Robię wersję jeszcze bardziej jednogarnkową, gdyż robię kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami. Wszystko piekę w jednej brytfance.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, tak nie robiłam, zawsze to kolejne urozmaicenie :)

      Usuń
  2. Ja też oglądałam ten odcinek o myciu kurczaka :)
    Bardzo apetycznie wygląda ten ryż. Zaintrygował mnie dodatek jarmużu. Jakoś do tej pory nie udało mi się znaleźć dania, w którym ten jarmuż by mi nie przeszkadzał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu jest go niewiele, została mi zamrożona resztka. W oryginalnym przepisie nie było :)

      Usuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger