sobota, 9 lutego 2019

CALZONE Z KURCZAKIEM, FETĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Dziś międzynarodowy dzień pizzy, dlatego dziś proponuję Wam pizzę w innej formie, calzone, czyli pizza-pieróg.To pyszna i sycąca propozycja obiadowa.

 

 


SKŁADNIKI


Ciasto:
ok. 3 szkl. mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
1/3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 rozkłócone jajko,
zioła prowansalskie do posypania

Nadzienie:
200 g szpinaku mrożonego,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
1 pierś z kurczaka,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
100 g sera feta,
4 suszone pomidory,
4 łyżki startego żółtego sera

Dodatkowo:
przecier pomidorowy


WYKONANIE

Ciasto: Mleko podgrzewamy. W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 5 min. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz oliwę, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę aż podwoi swą objętość.

Farsz: Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy olej. Obsmażamy na złoty kolor. Na maśle podsmażamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 4 części. Z każdej części robimy kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło. Każde koło smarujemy przecierem, układamy szpinak, kurczaka, kruszymy fetę, układamy pokrojone w paski pomidory, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz