piątek, 8 lutego 2019

INDYK Z MASCARPONE I SUSZONYMI POMIDORAMI

Małe kawałki mięsa z indyka w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów.
Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka.
SKŁADNIKI

500 g piersi z indyka
250 g serka mascarpone
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml)
sól,pieprz
1 garść posiekanej natki pietruszki
ok 5 łyżek wody
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów


WYKONANIE

Mięso pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone mięso. Podsmażyć aby mięso zmieniło kolor, do smaku doprawić solą i pieprzem.


 Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Gdy mięso zmieni kolor, dodać pokrojone pomidory i serek mascarpone. Smażyć wszystko razem aby serek się rozpuścił i smaki się wymieszały często mieszając. Jeśli sos wyjdzie za gęsty podlać wodą. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki wymieszać.Sosik podajemy z ziemniakami,kaszą lub ryżem-co kto lubi :)Ja podałam z tłuczonymi ziemniaczkami oraz surówką z pora i marchewki.
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz