lutego 10, 2019

Ciasto bananowo-czekoladowe - bez miksera, w 15 minut

Ciasto idealne - mocno czekoladowe, wilgotne a do jego zrobienia możemy wykorzystać banany, które zbyt mocno dojrzały i na które nie mamy już ochoty:). Do tego zrobimy je w 15 minut, bez użycia miksera!



3 bardzo dojrzałe banany
125g masła
100g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru 
2 jajka
150g mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ 50g mlecznej czekolady i wiórki kokosowe 

1. Masło rozpuszczamy w garnku, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier, rozgniecione widelcem banany. Odstawiamy na chwilę by masa przestygła.
2. Do masy dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
3. Masę przelewamy do keksówki (długość 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu studzimy, polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą, posypujemy czekoladowymi wiórkami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP